Informationsbrev December 2023

Hej Grannar!  

Nu har vintern tagit oss med storm och det är dags att för BRF Pjäsens andra nyhetsbrev för 2023.  

(ENGLISH TRANSLATION BELOW) 

Innehåll:  

  1. Avgifter, budget och elpriser 2024
  2. Kalla lägenheter
  3. Snöröjningsgruppen
  4. Trädgårdsgruppen
  5. Trivselgruppen
  6. Ny hemsida
  7. Påminnelse om miljörummet och sopsortering
  8. Balkonginglasning
  9. Vad händer i styrelsen
  10. Övrigt


Avgifter, budget och elpriser 2024 


Styrelsen har den 22 november beslutat att höja avgifterna med 9 procent från och med den 1 januari 2024. Detta har följande anledningar:

  1. Räntehöjningar och omläggning av en tredjedel av föreningens lån under 2024
  2. Inflation och allmänt prisläge
  3. Ökad amortering för att säkra framtida underhåll

Sammantaget innebär detta att styrelsens bedömning är att en 9-procentig höjning från och med januari 2024 är tillräcklig för att säkra en god och stabil ekonomi. Styrelsens långsiktiga mål är att höja avgifterna i samma takt som inflationen, en gång om året. Det är dock viktigt att beakta att vi, precis som många andra nya föreningar, har behövt höja avgifterna mycket för att möta framförallt högre räntekostnader. Förhoppningen är att i takt med att räntorna stabiliseras, och möjligtvis börjar sjunka inom ett par år, kommer vi endast behöva höja avgifterna med inflationen varje år.


Elpriset sänks

Samtidigt sänker vi nu elpriset som föreningen tar ut av medlemmarna: från 2,16 kronor per kWh till 1,18 kronor per kWh (båda exkl. moms). Det nya elpriset kommer att synas på fakturan som kommer i mars, där elförbrukningen under november till januari faktureras.

Ytterligare frågor om budgeten, föreningens ekonomi och avgifter kan besvaras av kassör Sofia Hernnäs, som nås på styrelsen@brfpjasen.se eller sofia.hernnas@gmail.com.   


Kalla lägenheter

Vissa medlemmar upplever att deras lägenheter är kalla, och styrelsen arbetar med att lösa detta problem. Efter en justering i värmecentralen under huset ska vi nu avvakta en vecka, cirka, innan temperaturmätningar kan börja. Hör av dig om du inte ännu har haft kontakt med ordförande Ida om detta på id.malmstrom@gmail.com och märk mejlet ”BRF Pjäsen: Kalla lägenheter”. 


Tänk på att elementen i din lägenhet ska vara inställda på högsta nivån (7) – även hos dig som har det varmt och skönt i lägenheten. Vrid inte ned värmen, då hela huset har ett värmesystem som bygger på att elementen är på högsta nivån. 

 

Snöröjningsgruppen

Snöröjning av trottoarer och vägar utförs av Nordr. Anmäl till eftermarknad@nordr.com om snöröjningen inte fungerar på t.ex. trottoaren. 

För de centimetrar utanför våra entréer som föreningen ansvarar för att snöröja, samt innergården, har föreningen bildat en snöröjningsgrupp bestående av våra engagerade medlemmar. Kontakta Daniel (daniel.bougt@utexas.edu) om du vill vara med i gruppen!  

På så sätt sparar vi väldigt mycket pengar till förening: vi behöver inte anlita extern hjälp med snöröjning som skulle kunna kosta 90 000 kronor annars. Det finns också en borste och snöskyffel vid varje entré som kan användas av boende för att borsta bort snö och grus runt entrédörrarna. Använd dem! 

Snö på taket kommer vi däremot ta hjälp med att röja undan. Hör av dig till styrelsen direkt om du ser snö eller is som kan falla ned och innebära fara! Vi har köpt in avspärrningstejp som kommer att ligga i förrådet på gården, och som kan användas för att spärra av vid akut risk för ras, tills professionell hjälp har tillkallats. 


 

Trädgårdsgruppen

Trädgårdsgruppen ska genomföra skötseln av vår fina gård. Styrelsen ska under vintern i samråd med Trädgårdsgruppen planera hur gården ska tas om hand under 2024. Vi vill gärna ha DIN hjälp! Oavsett om du kan mycket eller lite om trädgårdsskötsel så finns det möjlighet att bidra – antingen med planering, delegering, genomförande eller kunskap. Hör av dig till styrelsen@brfpjasen.se om du kan tänka dig att vara med.  


 

Trivselgruppen

Trivselgruppen ska ansvara för att ordna sociala aktiviteter på gården under året, samt att välkomna nya medlemmar. De ska även administrera Facebookgruppen. Kontakta Camilla Rönnerblad eller styrelsen (styrelsen@brfpjasen.se) om du vara med och bidra, vi vill gärna vara flera!  


 

Ny hemsida

Styrelsens webbexpert Andrey har byggt upp en ny hemsida som är modernare och snyggare. Inget lösenord krävs längre. Där hittar du en mängd praktisk information som nyheter, kontaktlista och skötselanvisningar för lägenhetens vitvaror. Besök gärna den nya hemsidan på brfpjasen.se. Andreys fru Julia har tagit de vackra höstbilderna på våra hus! 


 

Påminnelse om miljörummet och sopsortering

Det är verkligen viktigt att soporna hamnar rätt! För varje glasflaska, metallburk, tidning, plastförpackning, eller kaffefilter som sorteras och tas tillvara minskar belastningen på miljö och klimat. 

Föreningen får en straffavgift för varje felsortering. Denna avgift är hög, och kommer att debiteras den person som gjort felsorteringen (2500 kronor). Detta gäller även om man lämnar något som inte får lämnas i miljörummet – t.ex. mattor, skor, elektriska apparater, möbler. Man får alltså inte heller lämna saker som man vill skänka bort till någon granne – sätt istället ut en annons på Facebooksidan, om du har något du vill skänka bort. Miljörummet är kameraövervakat, och när du använder miljörummet så godkänner du detta. Läs mer om vad som får lämnas i soprummet samt regler kring sophantering och källsortering på hemsidan. 


Balkonginglasning

Det kommer att ges möjlighet att (på egen bekostnad) glasa in balkong eller uteplats genom företaget Balkongrutan. Balkongrutan har påbörjat arbetet med att ansöka om bygglov för Brf Pjäsens räkning, vilket kommer ta ett antal månader. Balkongrutan kommer att, vid tillfälle, komma ut och ha en visningsdag hos oss där man kan få träffa och prata med företaget om inglasningen.  


Vad händer i styrelsen

Styrelsens arbete under hösten och vintern är bland annat budget för 2024, kontinuerligt arbete med fastighetsskötsel, planering av tvåårsbesiktningen och att få ordning på temperaturen i de lägenheter som upplevs som för kalla.  

Tyvärr kommer två medlemmar i styrelsen att flytta: Tash och hans familj har fått tillökning och därmed bestämt sig för att flytta. Ida och hennes man ska flytta till Idas hemstad Linköping. Vi kommer att sakna deras bidrag i styrelsen, och ber samtidigt alla våra medlemmar att överväga att gå med och arbeta med oss i styrelsen under nästa år. Årsstämma kommer med stor sannolikhet hållas vecka 15 (8–12 april), och innan dess kommer valberedningen (Marie Hornhammar och Daniel Bougt) sammanställa förslag på ny styrelse. Kontakta Marie eller Daniel (daniel.bougt@utexas.edu) om du vill vara med! Det är ett givande arbete som innebär inflytande över hur vår bostadsrättsförening och våra byggnader sköts. 


Övrigt

  • Ta hand om hissarna! I port 6 stod hissen stilla i några dagar, och det visade sig bero på att någon har använt larmknappen felaktigt. Detta går inte på försäkringen, utan återställning och eventuell reparation bekostas av oss medlemmar. 

  • När du öppnar portarna, använd gärna den automatiska dörröppningen med knappen. Portarna mår bättre av detta än att man öppnar manuellt. 

  • Under portarna 16 och 18 (nere i garaget) finns förråd som ska användas för föreningens redskap och verktyg. Vi ber er ta bort personliga tillhörigheter från dessa förråd. Hör av er till styrelsen för att få tillgång till förråden, som kommer att låsas 1 december. 

  • Felanmälningar av samfällighetens anläggningar (t.ex. cykelrummet) ska ske till J Properties (felanmalan@jproperties.se), och inte till Primär. J Properties är samfällighetens fastighetsskötare. 

  • Vi kommer att installera ett eluttag på innergården för att kunna sätta upp julbelysning. Detta eluttag kan också användas av medlemmar om man exempelvis har kalas på innergården, såvida uttaget inte används av brf:en just då. 

  • Glöm inte att du i många fall kan få 0,1 procentenhets rabatt på din boränta om du ansöker om Grönt bolån. Svanen-certifikatet som du ska visa för din bank finns att ladda ned från hemsidan, under fliken ”Fastighetsinformation”. 


Vänliga hälsningar från styrelsen Brf Pjäsen!

Ni kan alltid kontakta oss på styrelsen@brfpjasen.se 

 


ENGpng


Information letter Brf Pjäsen  

December 2023 


Dear neighbours!  

Winter has truly arrived, and it's time for BRF Pjäsens' second newsletter of 2023.  


Contents: 

  1. Fees, budget, and electricity prices in 2024
  2. Cold apartments 
  3. Snow group 
  4. Gardening group 
  5. Community group 
  6. New website 
  7. Reminder about the environmental room and waste sorting 
  8. Balcony glazing 
  9. What's happening in the Board 
  10. Other news


Fees and budget in 2024  

On the 22nd of November, the Board decided to raise fees by 9 percent starting January 1st, 2024. The reasons for this are as follows: 

  1. Interest rate increases and refinancing a third of the association's loans in 2024
  2. Inflation and the general price level
  3. Increased amortisation to ensure future maintenance  

Overall, the Board's assessment is that a 9% increase starting January 2024 is sufficient to ensure good and stable finances. The Board's long-term goal is to raise fees at the same rate as inflation, once per year. However, it's essential to note that, like many other new housing associations, we've had to raise fees significantly to primarily cover higher interest costs. We hope that as interest rates stabilise and possibly decrease in the next few years, we will only need to increase fees by inflation annually. 


Electricity Price Reduction  

Simultaneously, we are reducing the electricity price charged by the association to its members: from 2.16 SEK per kWh to 1.18 SEK per kWh (both excluding VAT). The new electricity price will be reflected in the invoice coming in March, which will cover electricity usage from November to January. 


Any further queries about the budget, the association's finances, and fees can be addressed by Treasurer Sofia Hernnäs, reachable at styrelsen@brfpjasen.se or sofia.hernnas@gmail.com. 


Cold Apartments

Some members feel their apartments are cold, and the Board is working to resolve this issue. Following an adjustment in the central heating system under the building, we now need to wait approximately a week before temperature measurements can commence. If you haven't yet contacted Chairperson Ida regarding this, email id.malmstrom@gmail.com with the subject "BRF Pjäsen: Kalla lägenheter".  

Please set your apartment's radiators to the highest level (7) – even if your apartment is already warm and cozy. Do not lower the heat, as the entire building relies on a heating system where the radiators are set to the highest level. 


Snow Removal Group  

Snow removal on pavements and roads is handled by Nordr. Report to eftermarknad@nordr.com if removal is inadequate on pavements.  

The housing association has formed a snow removal group consisting of our dedicated members, to clear the snow just outside our entrances and in the courtyard. Contact Daniel (daniel.bougt@utexas.edu) if you'd like to join the group! This saves the association a significant amount of money—around 90,000 SEK that would otherwise be spent on external snow removal.  

There is also a brush and shovel at each entrance for residents to use to clear snow and gravel around the entry doors. Please use them!  

We will seek professional help to remove snow from the roof. Contact the Board immediately if you notice snow or ice that could pose a danger! We have purchased caution tape that will be kept in the courtyard storeroom and can be used to cordon off areas in case of an imminent risk until professional help arrives. 


Gardening Group 

 The Gardening group will oversee the maintenance of our beautiful courtyard. During the winter the Board and the Gardening group will plan how to manage the courtyard in 2024. We would love YOUR help! Whether you know a lot or a little about gardening, there is an opportunity to contribute—be it in planning, delegating, implementation, or knowledge. Contact styrelsen@brfpjasen.se if you're interested in participating. 


Social Group

The Social group is responsible for organising social activities on the premises throughout the year and welcoming new members. They also administer the Facebook group. Contact Camilla Rönnerblad or the Board (styrelsen@brfpjasen.se) if you'd like to contribute; we'd love to have more people involved! 


New Website  

Our web expert, Andrey, has developed a new, more modern and attractive website. No password is required anymore. You'll find a wealth of practical information there, such as news, contact lists, and instructions for maintaining household appliances. Feel free to visit the new website at brfpjasen.se. Andrey's wife, Julia, captured the beautiful autumn pictures of our buildings! 


Reminder about the Recycling Room and Waste Sorting  

It's crucial that waste is sorted correctly! Every glass bottle, metal can, newspaper, plastic packaging, or coffee filter that is sorted and recycled reduces the burden on the environment and climate.  

The association incurs a penalty for each item that is not sorted correctly, or is illegally left in the recycling room. This penalty is substantial and will be charged to the individual responsible for fault (2500 SEK). This applies even if something is left in the environmental room that shouldn't be there—like carpets, shoes, electrical appliances, or furniture. You also can't leave items you want to give away to a neighbour; instead, post an ad on the Facebook page if you have items to donate. The recycling room is under CCTV surveillance, and by using it, you agree to this. There is more information about recycling on this webpage (in swedish).


Balcony Glazing 

There will be an opportunity (at your own expense) to glaze balconies or patios through the company Balkongrutan. Balkongrutan has started the process of applying for a building permit on behalf of Brf Pjäsen, which will take several months. At a later date, Balkongrutan will come to have an open house where you can meet and discuss with the company about glazing. 


What's Happening in the Board  

The Board's work during autumn and winter includes budgeting for 2024, ongoing property maintenance, planning for the two-year inspection, and addressing temperature issues in apartments deemed too cold. 

Unfortunately, two members of the Board will be moving: Tash and his family have expanded and decided to relocate. Ida and her husband are moving to Ida's hometown, Linköping. We will miss their contributions to the Board, and ask all our members to consider joining and working with us on the Board next year. The annual meeting will likely be held in week 15 (8-12 of April), and before that, the election committee (Marie Hornhammar and Daniel Bougt) will compile a proposal for a new Board. Contact Marie or Daniel (daniel.bougt@utexas.edu) if you're interested! It's a rewarding role that gives you influence over how our housing association and buildings are managed.


Other notes

  • Take care of the elevators! In entrance 6, the elevator was out of order for a few days due to someone pressing the alarm button incorrectly. This isn't covered by insurance, so restoration and potential repairs are paid for by us members.  

  • When opening the doors, please use the automatic door opening button rather than manually opening. The doors will fare better this way. 

  • Underneath entrances 16 and 18 (in the garage) are storage rooms meant for the association's tools and equipment. Please remove personal belongings from these storages. Contact the Board to gain access to these storages, which will be locked on December 1st.  

  • Reports of communal area facility faults (e.g., bicycle room) should be directed to J Properties (felanmalan@jproperties.se), not to Primär. J Properties is responsible for maintaining the communal area facilities.  

  • We have installed a power outlet in the courtyard to accommodate Christmas lighting. Members can also use this power outlet, for instance, if hosting an event in the courtyard, unless it is in use by the housing association.  

  • Remember, in many cases, you may receive a 0.1 percentage point discount on your mortgage rate if you apply for a Green Loan. The Svanen certificate that you need to show to your bank can be downloaded from the website under the tab "Fastighetsinformation”. Ask a member of the board for help if you cannot find it. 


 Warm regards from the Board Brf Pjäsen!

You can always contact us at styrelsen@brfpjasen.se