Andrahandsuthyrning

Om du låter någon annan använda din bostadsrätt självständigt är det en uthyrning i andra hand. Det saknar betydelse om du tar ut hyra. För att hyra ut din bostadsrätt i andra hand krävs tillstånd från bostadsrättsföreningen oavsett om det gäller en vecka eller ett år.  Alla uthyrningar i andrahand som inte först godkänts av styrelsen är att klassa som olovliga.


Styrelsen ska även godkänna andrahandshyresgästen och tillståndet skall begränsas till viss tid: max 1 år per ansökan och max 4 år totalt. Dessutom behöver styrelsen underlag på anställningen för att godkänna uthyrning.

Skicka ansökan i god tid innan med tanke på att styrelsen har möte en gång i månaden.

Vid andrahandsuthyrning tas en administrativ avgift ut

Enligt föreningens stadgar tas en avgift om 10% av gällande prisbasbelopp ut årligen. Avgiften tas ut på faktura som kommer en gång i månaden från Simpleko.

Exempel

Prisbasbeloppet för 2024 är 57 300. Så 10% av det blir 5 730 kr per år som tas ut som månatlig avgift dvs 5 730 kr / 12 månader = ca 478 kr för varje månad som man hyr ut sin lägenhet i andrahand.


Kontrakt

Styrelsen har inga krav på vilket typ av avtal som boende skriver med hyresgäster men vi rekommenderar att använda tjänster som hjälper med ID-kontroller, kontaktskrivning och marknadsmässig prissättning. Kontakta styrelsen för förslag av sådana tjänster.

Ansökan

Ansökan ska göras digitalt via Simplekos:s hemsida.

Logga in på Simplekos:s hemsida med ditt bankid, klicka på fliken "Din lägenhet/lokal" och sedan på knappen "Ansökan om andrahandsuthyrning".


Namn i porttelefonen


Enligt styrelsebeslut så står föreningen för denna kostnad för medlemmar i föreningen som bor i lägenheten och deras hemmavarande vuxna barn. Om någon annan (t.ex. en andrahandshyresgäst) vill ha sitt namn på brevlåda och/eller porttelefon så debiteras kostnaden medlemmen på nästa månadsfaktura.

Kontakta styrelsen om du vill lägga till ditt hyresgästens namn i porttelefonen. Det är Primär som tar betalt för att utföra jobbet och det kommer kosta 1375 kronor totalt (inkl. moms).

Vad säger lagen?

Rätten att upplåta sin bostadrätt i andrahand regleras i Lagen om uthyrning av egen bostad (2012:978) även kallad Privatuthyrningslagen.

Lagen gäller när man hyr ut sin egen bostadsrätt. Om man har flera bostadsrätter som man hyr ut så gäller denna lag endast den första av lägenheterna som hyrs ut, de övriga regleras av 12 kap. Jordabalken.

När det gäller bostadsrättslägenheter så finns dessutom en reglering i föreningens stadgar, se nedan.

Lagen om uthyrning av egen bostad  är mer förmånlig mot bostadsrättshavaren. Några saker som är bra att känna till från lagen:

  • Rätt att säga upp med en månads uppsägningstid som hyresgäst.
  • Säga upp med tre månaders uppsägningstid för hyresvärden, om inte längre uppsägningstid avtalats.
  • Inget besittningsskydd för hyresgästen.
  • Ingen ersättning vid avflyttning för hyresgästen.

Den största skillnaden i lagen om uthyrning av egen bostad jämfört med hyreslagen är hur hyrans storlek får bestämmas. Till skillnad från i hyreslagen kan parterna fritt komma överens om hyrans storlek.
Om hyran dock är betydligt högre än kapitalkostnaden och driftskostnaderna för bostaden kan hyresgästen ansöka om att få den nedsatt hos hyresnämnden. Dock kan hyresgästen inte få hyran nedsatt till mer än vad som bedöms vara summan av kapitalkostnaden och driftskostnaderna.

Styrelsens tillstånd vid andrahandsupplåtelse

Andrahandsupplåtelse där man upplåter bostaden för självständigt brukande kräver föreningens eller då det avser hyreslägenheter fastighetsägarens tillstånd.

Ansökan från medlemmen ska innehålla uppgifter om  

  • hur länge ska bostaden hyras ut
  • skälet till uthyrningen
  • vem som bostadsrätten skall upplåtas till i andrahand. Föreningens styrelse ställer krav på att vid utbyte av hyresgäst så skall ny ansökan om tillstånd göras.

Inneboende

Hyr man däremot ut ett eller flera rum, och själv bor kvar i bostaden, kallas det att ha inneboende. Då krävs inte något tillstånd.

Som medlem har man rätt att ha inneboende i lägenheten så länge det inte medför olägenhet för föreningen eller dess medlemmar. För att det ska klassas som en andrahandsuthyrning ska bostadsrättshavaren låta någon annan självständigt bo i lägenheten utan att bostadsrättshavaren själv bor där. Det gör ingen skillnad om man tar betalt eller inte, det spelar inte heller någon roll om det är en närstående eller släkting eller om det är en främling som bor där. Om det är en andrahandsuthyrning eller inte bedöms utifrån självständigheten.

Oavsett om en medlem har inneboende eller upplåter hela lägenheten till annan är det fortfarande medlemmen som är ansvarig gentemot föreningen, bland annat för att se till att det inte förekommer störningar och att avgiften betalas i tid. Styrelsen behöver bara kommunicera med medlemmen.


Olovlig andrahandsuthyrning

Om man som medlem hyr ut sin lägenhet olovligen i andrahand kan det leda till att bostadsrätten blir förverkad. Får föreningen kännedom om en andrahandsuthyrning som styrelsen inte gett tillstånd till måste detta påtalas för bostadsrättshavaren inom två månader från att de fick kännedom om den, annars kan bostadsrätten inte förverkas och bostadsrätthavaren sägas upp.

Det är alltid bostadsrättshavaren som är ansvarig gentemot föreningen även när den är uthyrd i andrahand. Tips vid andrahandsuthyrning är att uthyrningen ska ske till en och samma person/personer under en tidsbegränsad period, så att styrelsen har möjlighet att följa upp andrahandsuthyrningen.


Stadgar - Brf Pjäsen.pdf